Hij dreigde de bruiloft van zijn dochter te missen maar dankzij VR-iendje was hij toch aanwezig.

Virtueel live vanuit het ziekenhuisbed

Het Groninger Martini Ziekenhuis overwoog nog om hem met een ambulance naar Bedum te brengen waar zijn dochter trouwde. Maar het bleek te riskant, hij was te kwetsbaar. Meneer Klok ligt in het ziekenhuis nadat hij ernstige brandwonden opliep bij een bedrijfsongeval. Het bijzondere moment heeft hij woensdag toch niet hoeven missen. Dankzij VR-iendje maakte hij de bruiloft van zijn dochter mee door een Virtual Reality-bril.

Hij droeg de bril in zijn ziekenhuisbed. In Bedum stond op de lege stoel naast zijn vrouw een camera, ter grootte van een frisdrankblikje. Klok kon 360 graden in het rond kijken, meeluisteren en iedereen op de bruiloft kon hem ook horen. Keek hij opzij, dan zag Klok zijn vrouw zitten, keek hij achterom, dan zag hij de andere gasten.

Uitkomst voor patienten

Klomp is van het Groningse bedrijf YellowBird dat VR-iendje bedacht. Veel kinderen die in het ziekenhuis liggen, kunnen dankzij de bril aanwezig zijn bij lessen op school, of af en toe thuis aan de keukentafel aanschuiven.

Klomp: ,,Het ziekenhuis gebruikt het vooral voor patiënten met brandwonden. Die zijn nogal geïsoleerd, omdat ze vanwege gevaar voor infecties vaak niet naar buiten mogen.’’

YellowBird richt zich al lange tijd op productie van videobeelden. ,,Toen de samenwerking met Martini begon, sleepten we steeds grote camera’s en schermen mee. Heel omslachtig, arbeidsintensief en duur. Toen hebben we dit ontwikkeld’’, zegt Klomp. ,,Voor het bedrag waarvan we eerder èèn keer een live-verbinding tot stand konden brengen, kan het ziekenhuis nu een heel jaar lang, elke dag, een patiënt blij maken.’’

Speciaal moment

Klok was na een week in het Brandwondencentrum gistermorgen weliswaar van de beademing af, maar mag vanwege infectiegevaar toch niet zomaar weg uit het ziekenhuis. In quarantaine zegt hij vanachter glas via de intercom: „Goed dat zo’n heel team hieraan werkt, zeker ook voor de kinderen die hier zijn. Ik blijf dit promoten, wat ze hier doen. Petje af!”

De bruiloft van gisteren was voor YellowBird ook speciaal. Niet eerder werd de techniek voor zoiets ingezet. ,,De trouwdag van je kinderen wil je niet missen. Onmiskenbaar is er niets mooiers dan er echt aanwezig zijn, maar in deze situatie was er niets dat hem dichterbij kon brengen dan dit. Prachtig.’’

Het Martini Ziekenhuis is even enthousiast, aldus zegsman Björn de Vries. „We gaan er graag mee door. Het biedt zo veel mogelijkheden. Nu al en bovendien gaan de ontwikkelingen zo enorm snel.”